Τα κουνελάκια ως κατοικίδια

Τα κουνελάκια αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές κατοικιδίων στη χώρα μας, και όχι άδικα! Η μαλακή τους γούνα, ο υπέροχος χαρακτήρας τους και η ασταμάτητη όρεξη τους για παιχνίδι, είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά, που κάνουν τα κουνελάκια ακαταμάχητα ως κατοικίδια! Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουνελάκι για εσάς ή κάποιον οικείο σας, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες που θα κληθείτε να καλύψετε, ώστε να έχετε μια μακρά και όμορφη συμβίωση με τα υπέροχα αυτά πλάσματα!

Στέγη

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετήσετε είναι το “σπίτι” τους! Αν ζείτε σε σπίτι με αυλή, μπορείτε να οριοθετήσετε ένα χώρο με ψηλά σύρματα, ώστε να προστατέψετε το κουνελάκι σας από ζώα που μπορεί να το βλάψουν, όπως γάτες, κουνάβια κ.α. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα άνετο κλουβάκι, όπου θα μπορεί να περνάει την ώρα του χαλαρό, όταν δε θα βρίσκεται στην αγκαλιά σας! Φροντίστε να του προσφέρεται μια σκοτεινή γωνία, καθώς τα κουνελάκια λατρεύουν να κοιμούνται στο σκοτάδι!

Νερό

Φροντίστε πάντοτε το κουνελάκι σας να έχει πρόσβαση σε άφθονο, καθαρό νερό, καθώς η σωστή ενυδάτωση παίζει σπουδαίο ρόλο στη συνολική του υγεία! Προσοχή: Τα κουνελάκια δεν πίνουν νερό με τον ίδιο τρόπο που πίνουν οι σκύλοι ή οι γάτες, δηλαδή τραβώντας το νερό προς τα πάνω με τη γλώσσα τους. Αντίθετα, έχουν πολύ ευκίνητες γλώσσες που χρησιμοποιούν για να ρίξουν νερό από ένα στόμιο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται πάνω από το ύψος τους! Επεκτείνουν τη γλώσσα τους για να φτάσουν στο νερό και δημιουργούν μια απαλή αναρρόφηση κινώντας τη γλώσσα τους γρήγορα. Αυτή η δράση τους επιτρέπει να τραβούν νερό στο στόμα τους.

Διατροφή ως νεογνό

Τον πρώτο μήνα της ζωής τους, τα κουνελάκια τρέφονται με το μητρικό γάλα που τους παρέχει η μητέρα τους! Από τον 2ο μέχρι και τον 7ο μήνα, πρέπει να τρέφονται με τροφή ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες τους, πλούσια σε πηγές ασβεστίου, για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετικού και του νευρικού τους συστήματος! Απαιτείται μεγάλη προσοχή με την ποσότητα της τροφής που προσφέρεται καθημερινά στο κουνελάκι σας, καθώς η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ξηράς τροφής από την επιθυμητή, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη βάρους και υπερβιταμίνωση, που συχνά προκαλεί διάρροια στα νεαρά κουνελάκια! Το σημαντικότερο κομμάτι της διατροφής ενός νεαρού κουνελιού είναι το ξερό χόρτο. Τα χόρτα προωθούν τη σωστή πέψη, καλύπτοντας παράλληλα τις καθημερινές ανάγκες του κουνελιού σε φυτικές ίνες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες χόρτων που μπορείτε να προσφέρεται στο κουνελάκι σας. Καλό θα ήταν να του δώσετε να δοκιμάσει διάφορες, ώστε να καταλήξει μόνο του σε αυτές που του αρέσουν! Φροντίστε να προσφέρεται σίγουρα την ποικιλία Alfalfa, η οποία έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε σχέση με τις υπόλοιπες, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη μακροζωία του κουνελιού σας!

Διατροφή ως ενήλικο

Μετά τον 7ο μήνα, το κουνελάκι σας έχει πλέον ενηλικιωθεί! Αυτό σημαίνει πως πλέον αλλάζουν πλήρως και οι διατροφικές του ανάγκες! Πρώτο και κυριότερο που πρέπει να προσέξετε, είναι ο περιορισμός των τροφών που προσφέρουν ασβέστιο. Ενώ το ασβέστιο είναι απαραίτητο κατά την περίοδο της ανάπτυξης του κουνελιού, η πρόσληψη του σε υπερβολικό βαθμό μετά την ενηλικίωση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας στο κουνελάκι σας, μεταξύ άλλων νεφρική ανεπάρκεια και δημιουργία λάσπης στην ουροδόχο κύστη! Για αυτό, κατά τον 7ο μήνα της ζωής του, φροντίζουμε να μεταβάλλουμε σταδιακά τη διατροφή του κουνελιού μας! Ένας πολύ καλός τρόπος για την αλλαγή από ξηρά τροφή junior σε ξηρά τροφή ενηλίκων, είναι να αναμειγνύουμε για 2 εβδομάδες, την τροφή junior με την τροφή για ενήλικα κουνελάκια, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διάρροιας, λόγω της απότομης αλλαγής στη διατροφή! Σε περίπτωση που το κουνελάκι μας εμφανίσει διάρροια, προμηθευόμαστε άμεσα κατάλληλη τροφή για την αντιμετώπιση της! Όσον αφορά την κατανάλωση χόρτου κατά την ενήλικη ζωή, διακόπτουμε εντελώς τη χορήγηση ποικιλιών Alfalfa και συνεχίζουμε να προσφέρουμε άπλετες ποσότητες από τις άλλες ποικιλίες!

Μεγάλη προσοχή με τα φρούτα και τα λαχανικά

Όπως θα έχετε ήδη κατανοήσει από την ανάγνωση αυτού του άρθρου, ο κίνδυνος εμφάνισης διάρροιας στα κουνελάκια είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χορήγηση φρούτων και λαχανικών. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με όσο το δυνατόν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό (προς θεού, όχι καρπούζι ή αγγούρι) και σε πολύ μικρές ποσότητες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Όσο νόστιμα και θρεπτικά κι αν είναι, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβούν μοιραία για το χνουδωτό φίλο μας!

Γλυκίσματα και άλλες τροφές

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά γλυκίσματα για κουνέλια, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως επιβράβευση. Τα κουνελάκια, με υπομονή και μεράκι, μπορούν να εκπαιδευτούν όπως ακριβώς και οι σκύλοι! Χρησιμοποιώντας τη φωνή και τα χέρια σας, και επιβραβεύοντας το κουνελάκι σας με λαχταριστές λιχουδιές, μπορείτε να του μάθετε τόσο χρήσιμες συνήθειες, όπως η χρήση συγκεκριμένου χώρου ως τουαλέτα, αλλά και απίθανα κόλπα, όπως τούμπα, άλμα κ.α. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να υπάρχει πάντα μία πέτρα ασβεστίου για ροκάνισμα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, καθώς όχι μόνο προσφέρει έξτρα ασβέστιο στο κουνελάκι σας, αλλά το βοηθά να διατηρεί το μέγεθος των δοντιών του στο επιθυμητό, που βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών από αυτά! Επίσης, γλιτώνετε τα έπιπλα και τα καλώδια σας από “ροκάνισμα”!

Τουαλέτα

Αν το κουνελάκι σας ζει σε κλουβάκι, φροντίστε να προσφέρεται ένα μαλακό και άνετο υπόστρωμα, στο οποίο θα μπορεί να κάνει την “ανάγκη του”, και το οποίο εσείς μετά θα μπορείτε να καθαρίσετε πανεύκολα με ένα φτυαράκι. Υπάρχει επίσης η επιλογή της γωνιακής τουαλέτας για μικρά τρωκτικά, η χρήση της οποίας μπορεί να διδαχθεί στο κουνελάκι σας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω!

Υγεία-Συμβίωση με τον άνθρωπο

Σε αντίθεση με άλλα δημοφιλή κατοικίδια, οι ασθένειες που μπορεί να μεταφέρει ένα κουνελάκι στον άνθρωπο είναι ελάχιστες και πολύ σπάνιες, ενώ η μετάδοση τους μπορεί να αποφευχθεί πανεύκολα, αν πλένετε τα χέρια σας καλά μόλις τελειώσετε το παιχνίδι! Σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε να παρακολουθείτε το κουνελάκι τακτικά από κάποιον κτηνίατρο, ο οποίος θα φροντίζει για τη δική του, αλλά και τη δική σας υγεία!

Καθώς φτάνουμε στο τέλος αυτού του άρθρου, ελπίζουμε ότι έχετε ανακαλύψει τη μαγεία που μπορούν προσφέρουν τα κουνελάκια ως κατοικίδια. Με τη χαριτωμένη τους εμφάνιση, την αγάπη και τη φροντίδα που μπορούν να σας προσφέρουν, τα κουνέλια αναμφίβολα είναι υπέροχοι σύντροφοι. Σκεφτείτε την πιθανότητα να υιοθετήσετε ένα κουνελάκι και να ανακαλύψετε τον υπέροχο κόσμο της κουνελοφιλίας. Αυτά τα μικρά πλάσματα μπορούν να φέρουν χαρά και αγάπη στη ζωή σας και να σας συντροφεύσουν με την γοητεία τους για πολλά χρόνια ευτυχίας και αγάπης.

Αφήστε μια απάντηση